top of page
  • Writer's pictureTimo Lukkariniemi

Viisi väärinkäsitystä Whistleblowing-laista.

1. Tämä ei koske meitä


Whistleblowing lainsäädäntö koskee kaikkia organisaatioita koosta riippumatta. Väärinnkäytöstennn ilmoittajilla on oikeus samaan suojeluun riippumatta siitä, minkä kokoisessa yrityksessä he työskentelevät. On totta, että alle 50 henkeä työllistävien työnantajien ei tarvitse perustaa omaa anonyymia ilmoituskanavaa, mutta heidän työntekijöitään varten perustetaan ulkoinen ilmoituskanava, jota hallinnoi oikeuskanslerinvirasto. Pienemmätkin yritykset voivat perustaa omat ilmoituskanavansa, mikäli he haluavat itse korjata mahdolliset ongelmat organisaatiossa ilman viranomaisten väliintuloa.


2. Postilaatikko hallin seinällä tai intran lomake riittävät ilmoituskanavaksi


Näin ei valitettavasti enää ole. Ilmoituskanavan pitää olla aidosti ja todistettavasti anonyymi ja sen pitää mahdollistaa kahdensuuntainen viestintä ilmoittajan kanssa. Yritys ei voi mitenkään todistaa, että kukaan ei ole nähnyt ilmottajaa pudottamassa lappuaan eikä voi myöskään käydä luottamuksellista kahdenkeskeistä keskustelua ilmoittajan kanssa. Intranetin suhteen ongelma on samanlainen, koska hyvin todennäköisesti yrityksen IT-yksikkö pystyisi halutessaan selvittämään ilmoittajan henkilöllisyyden.


3. Ei meillä ole aikaa taas uuteen IT-projektiin


Tämä on täysin ymmärrettävää. WhistlePron ilmoituskanava on täysin pilvipohjainen SaaS-ratkaisu, jonka käyttöönotto onnistuu viidessä minuutissa. Whistleblowing-kanavasta ei todellakaan kannata tehdä mitään IT-projektia.


4. Ilmoituskanavasta tulee helposti työpaikkakiusaamisen väline


Nimetön ilmoittaminen mahdollistaa toki pahantahtoisen ilmoitusten tekemisen vain kiusanteon vuoksi. On kuitenkin tärkeää muistaa, että nimetön ilmoitus ilman todisteita ei pakota yritystä ryhtymään mihinkään toimenpiteisiin ilmoituksen kohdetta kohtaan.


5. Ilmoitusten käsittely tulee syömään valtavasti työaikaa


Ainakaan toistaiseksi kansainvälinen data ei tue tätä pelkoa. Ilmoituksia on tullut keskimäärin 1 per 500 työntekijää vuodessa. Toki yritysten välillä voi olla suuriakin eroja ja ilmoitusten määrä riippuu siitä, kuinka paljon työntekijöitä rohkaistaan ilmoittamaan pienistäkin asioista eteenpäin.


82 views0 comments

Kommentare


bottom of page