top of page
  • Writer's pictureTimo Lukkariniemi

Whistleblower-laki eduskuntaan ensi viikolla - mitä se tarkoittaa?

Ilmoittajansuojelulaki, eli tuttavallisemmin whistleblower-laki, tulee eduskunnan käsittelyyn ensi viikolla ja on odotettavissa, että se menee läpi suhteellisen nopeasti. Mitä lain läpimeneminen tulee sitten tarkoittamaan ja millä aikataululla yritysten pitää toimia?


On tärkeää muistaa, että ilmoittajan suoja on eri asia, kuin velvollisuus perustaa nimetön ilmoituskanava väärinkäytösten ilmoittamiselle. Vaikka 50-250 henkeä työllistävillä yrityksillä on vuoden 2023 loppuun siirtymäaikaa kanavan perustamiseen, ilmoittajansuoja astuu voimaan välittömästi lain voimaan astuessa. Oikeuskanslerinvirasto avaa oman ilmoituskanavansa välittömästi ja mikäli yrityksellä ei ole omaa sisäistä ilmoituskanavaa käytössä, ilmoittajalla on oikeus käyttää suoraan virallista kanavaa. Tällöin yritys luonnollisesti menettää mahdollisuutensa selvittää ongelmansa sisäisesti ja joutuu selvittämään asian viranomaisten kanssa. Sama koskee tietenkin myös alle 50 henkeä työllistäviä yrityksiä, joille ilmoituskanavan perustaminen on vapaaehtoista.


Lain voimaantulo lopettaa myös yli 250 henkeä työllistävien yritysten epämääräisen välivaiheen, jossa niiden olisi pitänyt direktiivin perusteella perustaa kanavansa jo viime vuoden puolella, mutta kansallisen lain säätäminen on venynyt. Käytännössä siis yli 250 työllistävillä yrityksillä on nyt viimeiset hetket perustaa ilmoituskanavansa.


Yksi iso väärinkäsitys on, että ilmoituskanava on vain yrityksen työntekijöiden käyttöön, mutta todellisuudessa kuka tahansa voi tehdä ilmoituksen havaitsemistaan väärinkäytöksistä. Tämä tarkoittaa, että ilmoituskanava ei voi olla vain työntekijöiden käytettävissä esimerkiksi intranetissä, vaan sinne pitää olla pääsy esimerkiksi työnhakijoilla, asiakkailla, alihankkijoilla osakkeenomistajilla yms.


WhistlePron ilmoituskanava on erittäin helppo, nopea ja kustannustehokas tapa varmistaa, että yritykselle noudattaa kaikkia lain ja viranomaisten määräyksiä ilman, että teidän tarvitsee seurata mahdollisia muutoksia ohjeistuksessa. Me huolehdimme, että WhistlePro on aina ajan tasalla.


107 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page